Hoe zal mobiliteit in de komende 10 jaar volgens evolueren?
Het valt te verwachten dat de verkeersruimte die nu aan de auto is toebedeeld in toenemende mate vrijkomt voor andere weggebruikers. Steden stemmen de randvoorwaarden steeds meer af op milieuvriendelijke doelstellingen. Het gaat onder meer om meer deeldiensten en elektrische voertuigen, samen met het openbaar vervoer zullen die meer vrij-heid bieden voor intermodaal reizen. Vooral de fiets komt steeds meer in het centrum van de belangstelling te staan.
Waarom is men daar zo zeker van?
Tijdens de pandemie is gebleken dat werk en privéleven steeds meer in elkaar overvloeien. Door de toename van werkzaamheden in het thuiskantoor zijn lange woon-werkverplaatsingen niet meer nodig en als reactie daarop gaan mensen reizen steeds meer associëren met vrije tijd. U fietst misschien eerst naar een afspraak en gaat vervolgens het bos in om uw hoofd leeg te maken. Mobiliteit is niet alleen meer een middel om een bestemming te bereiken maar maakt steeds meer deel uit van de individuele levensstijl.
Welke rol speelt de eBike daarbij?
De elektrische fiets wint aan relevantie omdat hij beide combineert: in de stad is hij vaak het snelste vervoermiddel en hij verhoogt ook de kwaliteit van leven. Een paar jaar geleden gold de eBike vooral nog als een soort mobiliteitshulpmiddel voor mensen die niet meer echt wilden fietsen en dat vanwege hun leeftijd ook niet meer durfden. Maar in werkelijkheid kent iedereen de situatie waarin u niet op uw fiets stapt omdat het te vermoeiend is of op één of andere manier ongemakkelijk. De eBike verhoogt de motivatie om te fietsen. De eCargo Bike versterkt deze trend nog. Meer en meer mensen beginnen zich af te vragen: heb ik de auto eigenlijk wel nodig in de stad? Of kan ik mijn twee kinderen op een bakfiets naar de crèche brengen? En wat kan ik er nog meer mee? Boodschappen doen op de wekelijkse markt, de rit naar de bouwmarkt? Zo ontstaan mogelijkheden die door deze elektrificatie een enorme impuls krijgen.
Hoe zullen steden in de toekomst veranderen?
Wanneer meer en meer mensen in stedelijke gebieden komen te wonen, worden er ook hogere eisen gesteld aan woonruimte, culturele en vrijetijdsvoorzieningen en mobiliteit. De vraag is hoe die verwachtingen en de bestaande stedelijke ruimte in de toekomst op elkaar kunnen worden afgestemd.
Door de verdichting van steden komt de eis om duurzaamheid meer centraal te staan, omdat we anders in steden gewoon geen lucht meer hebben om in te ademen, ook met het oog op klimaatverandering. Dat heeft in allerlei opzichten gevolgen maar in de eerste plaats voor de mobiliteit. Individueel bezit van de klassieke auto met verbrandingsmotor met zijn grote ecologische voetafdruk heeft als model zijn langste tijd gehad. Zoals je bij jongere generaties ziet, veranderen de gebruikspatronen richting delen: van car en ridesharing tot deeldiensten voor elektrische scooters en fietsen.
Is de stad van de toekomst dan autovrij?Zo ver zou ik niet willen gaan. In de toekomst zullen echter elektrische voertuigen het straatbeeld meer domineren. Beleidsmakers zullen stimulansen moeten creëren voor duurzamere mobiliteit, zoals door de invoering van een stedelijke tolheffing voor automobilisten. Want één ding is duidelijk: de transitie is dringend nodig en verdraagt geen uitstel meer.
Comments